Wat is er Nieuw?
Opel Omega Portal

Welkom op het Opel Omega Portal. We leren graag onze bezoekers kennen, heb je nog geen account maak deze dan aan en stel je even voor.

How-to: Kleien

B-Buster

Medewerker
Administrator
Kleien van een auto is iets dat bij velen (nog) onbekend is, maar wat een hele goede methode is om de lak grondig te reinigen. Ondanks regelmatig goed wassen blijft er altijd vervuiling achter die niet tijdens een wasbeurt weg te krijgen is. Denk bijvoorbeeld aan teerspetters of boomhars. Hier komt het kleien in beeld.

Tijdens het kleien wordt de vervuiling uit de lak opgenomen. Zie voor een goed beeld van de werking deze afbeeling:

41285420ek02.jpg


Klei is er in verschillende gradaties. Bij normale vervuiling voldoet een stukje normale consumentenklei. Deze klei is volledig veilig in gebruik en zolang er voldoende detailspray wordt gebruikt kan er geen schade ontstaan.

Het is aan te raden 2x per jaar een rondje te kleien. Tussendoor een keer plaatselijk kleien is natuurlijk geen probleem. Hou er wel rekening mee dat een eventueel aanwezige waxlaag door gebruik van klei verwijderd wordt. Deze dient na het kleien opnieuw aangebracht te worden. Dit is zeker ook aan te raden, aangezien een goede waslaag de lak beschermd tegen vervuiling.

Benodigdheden om te kunnen kleien

Wat heb je nodig om te beginnen met kleien? Die lijst is niet zo lang, namelijk:

  • Gewassen auto. Moet helemaal schoon zijn zodat er geen zandkorrels in de klei terecht kunnen komen en voor schade kunnen zorgen.
  • Klei (stukje van +/- 50 gram)
  • Detailspray

Klei aanschaffen

Er zijn verschillende fabrikanten die dit aanbieden. Onder andere Meguiars en Poorboy's World hebben goede setjes in het assortiment.


De klei gaat vrij lang mee, de detailspray is na 2 a 3 auto's op. Dit is los bij te bestellen. Hiervoor adviseer ik de Poorboys World Spray & Wipe, dit kost een stuk minder dan vergelijkbare producten en het effect is minstens zo goed.

Het kleien zelf

Pak een stukje klei van 50 à 75 gram. Heb je een groter stuk, knip het dan op maat. Spuit er wat detailspray op en kneed de klei even zodat hij soepel wordt. Vervolgens benevel je een stuk van ongeveer 30 x 30 cm met de detailspray. Verspreid dit goed over de lak door zonder veel te drukken met de klei over het totale vlak te gaan. Vervolgens d.m.v. licht druk op de klei uitoefenen over de lak wrijven. Let er hierbij op hoe je de klei vast houdt.

Goed:
100_0801.jpg


Fout:
100_0803.jpg


Wanneer je te hard drukt ga je door de klei heen en moet je hem weer kneden tot je een platte pannenkoek hebt.
100_0805.jpg


Wanneer de klei duidelijk zichtbaar vol zit met vuil is het tijd hem om te vouwen en weer tot een vlak stuk te kneden zodat er een 'vers' stuk ontstaat.

Tijd om te kneden:
100_0766.jpg


Dit kun je heel vaak herhalen. Wanneer je met kneden geen schoon stuk meer tevoorschijn krijgt wordt het tijd de klei te vervangen. Dit duurt bij normaal gebruik erg lang. 5 tot 10 auto's moet te doen kunnen zijn met 1 stukje bij gemiddelde vervuiling. Let wel op dat de klei niet op de grond valt. Dan is het stukje afgeschreven.

Tenslotte nog wat bewegende beelden:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=9nAzhmNKk8Y[/youtube]
Bron: Carclean.nl
 
Bovenaan