Wat is er Nieuw?
Opel Omega Portal

Welkom op het Opel Omega Portal. We leren graag onze bezoekers kennen, heb je nog geen account maak deze dan aan en stel je even voor.

Verschil 15" winterband en 16" zomerband

Nico d`Omega

Donateur 2021
Onlangs de winterbanden (15"stalen velgen) geplaatst en gemerkt dat de auto op dezelfde heel oneffen asfaltweg veel strakker rijdt dan met de zomerbanden (16"lm-velgen). Draagarmen voor vervangen plus hulpPitmannarm, daarna uitgelijnd. Dat heeft veel 'zoeken' weggenomen (vooral bij remmen), maar dat grote verschil tussen beide wielmaten verbaast me. En stoort me.
Op vlakke wegen geen problemen, ook niet bij remmen. Wat kan het zijn?
  • Zijn 16" wielen altijd gevoeliger voor glooiingen/oneffenheden dan 15" wielen?
  • Is het rubber van de 16" wielen (Conti's 2009) hard geworden door ouderdom?
  • Zijn Conti's zomerbanden altijd hard van rubbersamenstelling, met dit verschijnsel als nadeel?
Iemand ervaring met verandering van velgmaat en efftect op besturing?

De winterwielen had ik al bij mijn B1. Die wisselde ik met de 15"LM zomerwielen. Herinner me niets van verschil in gevoeligheid voor wegdek.
 

B-Buster

Medewerker
Administrator
Wat zijn de gemonteerde maten op de zomer- en winterset? Als die in rolomtrek overeenkomen is de wang van de 15" set (nog) hoger dan die van de 16" set en zou je ervaring eerder andersom moeten zijn. Ik zou het daarom in je banden zoeken.
 

Nico d`Omega

Donateur 2021
Winterset heeft 205/65/15 banden
Zomerset heeft 225/55/16 banden

De lm-velgen zijn Opel-velgen, zaten bij aankoop op de auto. Vroeg me nog af of ze misschien een afwijkende ET-waarde hebben, waardoor ze zo heftig reageren op hellingen en schuintes in het wegdek. Denk aan langssporen in het wegdek.
Banden slijten prachtig gelijkmatig, op vlak wegdek geen centje pijn, ook in bochten is het stuurgedrag voorbeeldig.
Wil best aannemen dat het de banden zijn. Maar hoor graag ervaringen en tips van anderen.
 
De maten van jouw winterset had ik op mijn vorige Omega (B1). Was wel een zomerband. Nooit problemen gehad met wegligging e.d.
De maten van jouw zomerset heb ik op mijn huidige OMega (B2). Altijd gevoeliger geweest op wegligging, zoeken, remgedrag e.d.
Mijn indruk is inderdaad dat de velgmaat er iets mee te maken heeft.
 

Nico d`Omega

Donateur 2021
Met de zomer in aantocht moest ik een besluit nemen. In overleg met een pure bandenspecialist gekozen voor handhaven van lichtmetalen 16"-velgen. Voor meer soepelheid stelde hij voor om een smallere band te nemen, we kwamen uit op 215-brede banden. Die zouden de 7"-brede velgen nog net beschermen tegen schuiven langs stoepranden. Omdat de auto niet voor wintersport wordt gebruikt, gekozen voor all-seasons banden van Good Year: Vector 2. Resultaat: geweldig, stuurproblemen zijn verdwenen als sneeuw voor de zon. Jacco had gelijk.
Rubber van oude zomerbanden waarschijnlijk (2009 en 2010) toch te hard geworden.
Er is natuurlijk een nadeel: Op een rotonde de snelheid hoog houdend, voel en hoor je dat de grens eerder wordt bereikt. Maar die prijs wil ik wel betalen voor uitstekend stuurgedrag onder alle omstandigheden.
 

Illuminat0r

KnuffelBelg
Is voor mij ondertussen al 8 jaar geleden maar met de blauwe heb ik altijd veel plezier en comfort gehad op de originele 225/55 r16.
Altijd merkbanden en een Omega <90.000km.
Echter wel een heeeeeeel sportieve rijstijl wat niet echt voor de bandenmaat weggelegd was (deinen van de wang bij bochtenwerk)

Voor mij is dat Dé comfortmaat waar ik nu enigszins spijt van heb ze niet voor deze en komende zomer gekozen te hebben.
Hoewel ik het directer gevoel van 17 niet kwijt wil.

Veel plezier iig ermee.
 
Bovenaan